Een reis door het Sprookjesbos Zuidlaren: Hans en Grietje

Een reis door het Sprookjesbos Zuidlaren: Hans en Grietje

In het sprookjesbos Zuidlaren vind je vele sprookjesfiguren. Maar wie zijn zij eigenlijk en wat is hun verhaal? In deze blogreeks zullen we de verschillende sprookjesfiguren uit het Sprookjesbos Zuidlaren uitlichten en hun achtergrondverhaal vertellen. We trappen af met een tijdloze klassieker: Hans en Grietje.

De gebroeders Grimm

Voordat we in het sprookje van Hans en Grietje zelf duiken, moeten we eerst wat vertellen over de schrijvers van het sprookje. Dit zijn namelijk de gebroeders Grimm geweest. De Gebroeders Grimm, bestaande uit Jacob en Wilhelm Grimm, waren twee Duitse academici, taalkundigen en culturele onderzoekers die vooral bekend zijn om hun verzameling van sprookjes, een verzameling die een enorme impact heeft gehad op de wereldliteratuur.

Geboren in de late 18e eeuw, droegen ze bij aan het documenteren en vastleggen van een rijk scala aan volksverhalen die anders misschien verloren zouden zijn gegaan. Deze verhalen, variërend van ‘Hans en Grietje’, ‘Sneeuwwitje’, tot ‘Rapunzel’ en vele anderen, hebben sinds hun publicatie universele bekendheid verworven. Veel van de sprookjesfiguren uit de verhalen van de gebroeders Grimm vind je terug in het sprookjesbos Zuidlaren in het Sprookjesbos. Zoals bijvoorbeeld Hans en Grietje.

Hans en Grietje: het sprookje

In het sprookje zijn Hans en Grietje de kinderen van een arme houthakker. Op een dag, wanneer de hongersnood heerst, suggereert hun stiefmoeder dat ze de kinderen in het bos moeten achterlaten, zodat er meer voedsel voor henzelf overblijft. De houthakker, hoewel onwillig, stemt uiteindelijk toe.

Hans en Grietje horen hun ouders praten en Hans verzamelt kleine witte kiezelstenen om een spoor te maken. De volgende ochtend, als ze diep in het bos worden achtergelaten, volgen ze het kiezelspoor terug naar huis. Hun stiefmoeder is woedend en neemt hen nog dieper in het bos mee. Deze keer heeft Hans geen kiezels en laat hij een spoor van broodkruimels achter, maar die worden opgegeten door vogels.

Verloren in het bos ontdekken ze een huisje gemaakt van snoep en peperkoek. Overmand door honger beginnen ze te eten van het huisje. De oude vrouw die in het huisje woont, nodigt hen uit om binnen te komen, maar ze blijkt een boze heks te zijn die kinderen lokt met haar huis van snoep, om hen vervolgens op te eten.

De heks sluit Hans op in een kooi en dwingt Grietje om het huis schoon te maken, terwijl ze Hans vetmest om hem vervolgens op te eten. Maar de kinderen zijn slim. Als de heks Grietje opdraagt om de oven te controleren, duwt Grietje de heks de oven in en bevrijdt Hans. Samen ontsnappen ze uit het huis met schatten die ze in het huisje van de heks vinden.

Na een lange tocht vinden ze hun weg naar huis, waar ze ontdekken dat hun stiefmoeder is overleden en hun vader is overgelaten in diepe spijt van zijn beslissing. Ze delen de schatten die ze van de heks hebben gestolen met hun vader, en ze leven daarna nog lang en gelukkig.

Het peperkoekhuisje van Hans en Grietje

Het meest iconische element van het Hans en Grietje-verhaal is ongetwijfeld het peperkoekenhuisje. Wie kan het moment vergeten waarop Hans en Grietje een huisje ontdekken, gemaakt van de meest heerlijke zoetigheden? Dit heerlijke beeld is zo populair dat het tot op de dag van vandaag overal ter wereld wordt nagebouwd tijdens de feestdagen. Het huisje van peperkoek en snoepjes is echter meer dan alleen een zoet toevluchtsoord. Het is een val, opgezet door een boosaardige heks die van plan is de kinderen op te eten. Dit element van het verhaal leert een belangrijke les: niet alles dat glinstert, is goud. Het is een herinnering dat er vaak meer achter de oppervlakte schuilt dan op het eerste gezicht lijkt.

Hans en Grietje in het sprookjesbos Zuidlaren

Hans en Grietje blijft een populair sprookje om verschillende redenen. Het is een spannend avontuur dat kinderen en volwassenen boeit. Het is een moreel kompas dat waardevolle lessen leert. Maar bovenal is het een herinnering aan de kracht van hoop, zelfs in de donkerste tijden.

In het Sprookjesbos Zuidlaren kun je Hans en Grietje in hun gloednieuwe peperkoekhuisje bewonderen. In 2021 keerden de populaire sprookjesfiguren terug in het sprookjesbos. Herbeleef het tijdloze verhaal van Hans en Grietje, duik in de betoverende wereld van sprookjes en breng een bezoek aan het Sprookjeshof Zuidlaren.